Eredetiben - kattintással

Viktor Jerofejev orosz író a Ráday Könyvesházban

2009. november 19., csütörtök

A budapesti Ráday Könyvesház vendége lesz november 20-án, pénteken délután a kortárs orosz irodalom úttörő alakja, az egyik legrangosabb orosz kiadó vezetője, Viktor Jerofejev író.

A Ráday Könyvesház Orosz Estek címmel sorozatot indít, melynek négyhavonta ismétlődő programjaira egy-egy orosz kiadó, ismert orosz író, tudós, személyiség meghívását tervezi. A sorozatot nyitó rendezvény vendége Viktor Vlagyimirovics Jerofejev orosz író, központi témája: Kelet-Közép-Európa és az oroszok.

Viktor Jerofejev 1947-ben született. Édesapja Sztálinnak és Molotovnak is tolmácsolt, 1956-ban a Szovjetunió párizsi nagykövete volt. Fia, Viktor Moszkvában 1975-ben kandidátusi fokozatot szerzett, majd elindította irodalmi almanachját, a Metropolt, melyet a szovjet hatóságok betiltottak, őt pedig kizárták az írószövetségből, és csak 1988-ban, Gorbacsov idején jutott újra nyilvánossághoz. Ezután jelentek meg könyvei, az 1990-es évek második felétől magyarul is, köztük a Férfiak, az Élet az idiótával, Az orosz széplány.

Viktor Jerofejev a Zebra Je Kiadó elnöke, az oroszországi Kultúra tv-csatorna Apokrif című műsorának alapító szerkesztő-műsorvezetője. Manapság Magyarországon a Horosij Sztalin (2004), magyarul A jó Sztálin (2005); továbbá az Enciklopegyija russzkoj dusi (1999), magyarul: Az orosz lélek enciklopédiája (2007) című munkáihoz lehet a boltokban hozzáférni.

A rendezvényre az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszéke, a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete, a budapesti Orosz Kulturális Központ, a Hungarofest – Égtájak Iroda, a Ráday Könyvesház és a Magyarországi Észt Intézet közös szervezésében kerül sor. A holnapi program vendége Jerofejeven kívül az orosz kiadó helyettes vezetője (Viktor Jerofejev fia) és ügyvezető igazgatója. Jelen lesz többek között Szergej Borozgyin, az Orosz Kulturális Központ igazgatója; Goldschmied József, a Hungarofest – Égtájak Iroda igazgatója és Majoros István, az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének vezetője.

A Zebra Je Kiadó kiállításával a Ráday Könyvesház egy kis orosz könyvesbolt szervezését kezdi meg, hogy Budapest központjában az érdeklődők hozzáférjenek a színvonalas orosz irodalmi művekhez orosz és magyar nyelven egyaránt. A rendezvény után Jerofejev 18 órától a Tolcsvay Klubban tart előadást, majd dedikálja a helyszínen kedvezményes áron kapható könyveit.