Viktor Jerofejev

ÖSSZEFOGLALÓ - Kattintással

2009. november 20-án, pénteken, 16.00-kor a Ráday Könyvesházban,(1092 Budapest,a IX. kerület, Ráday utca 27.) a
nyitó programja a következő:
Kelet-Közép-Európa és az oroszok

Vendégünk:
Viktor Jerofejev orosz író, a Zebra E (vagy Zebra Je) Kiadó elnöke

az oroszországi Kultúra csatornán jelentkező Apokrif televíziós műsor alapító szerkesztő-műsorvezetője.
(Részletek – kattintással : http://www.gecse.com/080923_Apokrif.htm )


A Zebra E (vagy Zebra Je) az egyik legigényesebb oroszországi kiadó. Tíz éve alakult és eddig összesen 11 millió könyvet adott el. Részletek – kattintással: http://www.zebrae.ru

Rendezvényünk további résztvevői:
Szergej Borozgyin úr, az Orosz Kulturális Központ igazgatója,
Oleg Jerofejev,
a Zebra Je Kiadó helyettese,(Viktor Jerofejev fia)
Igor Szmolin. a
Zebra Je Kiadó ügyvezető igazgatója.
(Tolmácsolást biztosítunk.)
Dedikálás
Ugyanezen a napon, a Nyugati pályaudvar mellett a Tolcsvay Klubban 18.00-kor, a VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 59. szám alatt:

Viktor Jerofejev: Nyelvrokonaink, a Gonosz Birodalma és az oroszok

című másik előadása után mód nyílik Viktor Jerofejev könyveinek megvásárlására – kedvezményes áron – mind oroszul, mind magyarul.

(A sajtó képviselői forduljanak bizalommal Gecse Gézához, aki mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy feladatukat jól el tudják látni. Elérhetősége: gecsege@gmail.com)

A Zebra Je kiállításával egy kis Orosz Könyvesbolt alapjait  kívánjuk lefektetni a Ráday Könyvesházban, hogy Budapest központjában az érdeklődők hozzáférjenek  színvonalas orosz irodalomhoz orosz és magyar nyelven egyaránt. Orbán Györggyel, a Ráday Könyvesház vezetőjével közösen arra törekszünk, hogy a könyvesbolt kínálatát a beérkező igényeknek megfelelően fejlesztjük tovább. Ennek érdekében hozzávetőleg négyhavonta meghívunk egy-egy orosz kiadót illetve jelentős orosz írót, tudóst, személyiséget az Orosz Estek vendégeként.

Sok szeretettel várjuk rendezvényünkre, amelyet az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékével, a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezetével, az Orosz Kulturális Központtal, a Hungarofest – Égtájak Irodával, a Ráday Könyvesházzal és a Magyarországi Észt Intézettel közösen szervezünk!

 Üdvözlettel az esemény szervezői:

Orbán György és Gecse Géza

                                                 


Ráday Könyvesház (
1092 Budapest, a IX. kerület, Ráday utca 27.):
A Kálvin téri metrómegállóból a Ráday utcán kell elindulni a Boráros tér irányába és a református teológia épületével szemben, jobb kéz felé fogják megtalálni a Ráday Könyvesházat. Klip: http://www.youtube.com/watch?v=KVTHnUV4VzU
Még több információ a Ráday könyvesházról:
www.radaykonyveshaz.hu

Tolcsvay Klub (Budapest, VI.kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 59.)
Klip:
A Nyugati pályaudvartól a Bajcsy Zsilinszky úton kell elindulni a Deák tér irányába Klip: http://www.youtube.com/watch?v=M-jbykkqpDY )

Viktor Jerofejev, az egyik ma élő leghíresebb orosz író 1947-ben született. Édesapja Sztálinnak és Molotovnak is tolmácsolt és 1956-ban a Szovjetunió párizsi nagykövete volt. Fia, Viktor Moszkvában 1975-ben kandidátusi fokozatot szerzett, majd elindította saját irodalmi almanachját, a Metropolt, amelyet a szovjet hatóságok betiltottak, őt kizárták az írószövetségből és csak 1988-ban, Gorbacsov idején jutott újra nyilvánossághoz.

Könyveit ezután jelentette meg, amelyek közül sok, így a Férfiak, az Élet az idiótával, Az orosz széplány főként az 1990-es évek második felétől jelent meg magyarul is.

Manapság Magyarországon a Horosij Sztalin (2004), magyarul A jó Sztálin (2005), továbbá az Enciklopegyija russzkoj dusi (1999): Az orosz lélek enciklopédiája (2007) című munkához lehet hozzáférni.

 

Részlet A jó Sztálin című könyvéből:

  „Sokszor gyötörtem apámat a kérdéssel: Sztálin maga hitt-e a kommunizmusban, vagy egyszerűen csak egy elvakult szovjet imperialista volt. Kétféle szélsőséges vélemény élt róla: az egyik szerint szadista vadállat és mániákus gyilkos volt (az orosz értelmiség álláspontja), a másik szerint inkvizítor. Apám ma már egyre inkább az utóbbira hajlik.”

 

További részletek, amelyek közül a hatalom jellegéről szóló fejtegetéseket, illetve a Molotov-Ehrenburg beszélgetést ajánlom. Ide kattintva olvashatóak: http://www.gecse.com/070505_Jer_Ajo.htm

 

Részlet Az orosz lélek enciklopédiája című könyvéből:

„Az oroszok sok mindenben tehetségesek, de az istennek se tudják normálisan megszervezni a társadalmukat. Úgy hogy nincs mese, fel kell kérni valamelyik nagyhatalmat, hogy gyarmatosítsa Oroszországot. Természetesen a németek nem jöhetnek szóba, mert az túlságosan rendszerető nép, ráadásul még idegesek is, és a végén még kiirtanák a trehány oroszokat. Mondjuk, Japánt lehetne megkérni Oroszország gyarmatosítására, és akkor végre minden rendbe jönne..”

Vissza a főoldalra - kattintással