PLAKÁT A LAP ALJÁN!

1999 óta működik a Határok nélkül vitaklub, amit most az ELTE Új-és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékére támaszkodva Aspektus néven újjáalakítunk. Ebben leginkább az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi- és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Kara mellett a Corvinus Egyetem közönségére és a budapesti középiskolásokra szeretnénk számítani.
A havi rendszerességgel szervezett Aspektus vitaklub olyan fórum, aminek fő célja, hogy a határon inneni és határon túli világot egységben vizsgálja.
Tervezett témáink közül néhány: Mennyire erősítik Magyarországot a határon túli magyar közösségek? Hogyan tanítsuk Trianont az általános- és középiskolákban? Színház- és rajzfilmművészet Közép-Európában. A sorozatindító program:


Trianon
az egyetemi oktatásban

Előadóink voltak:

Jeszenszky Géza egyetemi magántanár (Corvinus Egyetem), korábbi külügyminiszter
Majoros István, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének vezetője és
Popély Gyula, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára.

 

Aspektus vitaest a Facebook-on - kattintással

A következő olvasni valót ajánlottuk azoknak, akiket érdekelt a rendezvényünk:
Jeszenszky Géza: Az elveszett presztízs. Magyarország megítélésének megváltozása Nagy-Britanniában 1894-1918. Budapest 1986.
Majoros István: Vereségtől a győzelemig. Franciaország a nemzetközi kapcsolatok rendszerében 1871-1920, Budapest 2004.
Popély Gyula: Felvidék 1914-1920. Budapest, 2010.


Azt, hogy előadóink közül ki, mit gondol Trianonról, előzetes kedvcsinálónak használtuk - kattintással  (http://www.youtube.com/watch?v=pAcpSN8nxeU)


Ez alkalommal a helyszín az ELTE BTK tanácsterme volt(1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A), az időpont pedig 2011. március 23.
Dr. Dezső Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Dr. Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja tartott bevezetőt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője: Répás Zsuzsanna helyettes államtitkárasszony mellett vendégünk volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke Toró T.Tibor, a Magyar Koalíció Pártja részéről Duray Miklós, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Pásztor István, akik mindannyian hozzá is szóltak a témához.

Az Aspektus képes összefoglalója a vitaestről - kattintással
 

A Kossuth rádió riportja a vitaestről (a "Hallgassa meg!"-re rá kell kattintani) - kattintással

Rövid "saját" klip a vitaestről - kattintással

 

A Magyar Televízió riportja a vitaestről 2011. április 29-én - kattintással

Aspektus a Facebook-on: Új Aspektus! Jelentkezz és szólj barátaidnak, hogy jelentkezzenek!


Üdvözlettel:
az Aspektus vitaestek témafelelőse:     Gecse Géza