Öt híján száz
 
- 95 esztendős özv. Horthy Istvánné -

Özv. Horthy Isvánné született gr. Edelsheim Gyulai Ilona dél-angliai otthonában, családja körében ünnepelte 95. születésnapját. A gyermekéveit a Nyitra melletti Felsőelefánton töltő Ilona 1940-ben Budapesten a Szilágyi Dezső téri templomban ment férjhez Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. A kormányzó-helyettessé választott István és Ilona közös gyermeke, ifj. Horthy István 1941-ben, január 17-én született. Ifj. Horthy István, Sharif édesanyjának most közvetlen szomszédja, de kevéssé emlékszik édesapjára, a kormányzó-helyettesre, ugyanis másfél éves volt, amikor Horthy István 1942. augusztus 20-án vadászgépével a keleti fronton hősi halált halt.

Horthy István Sharif egyébként most jobban hasonlít édesapjára, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. Édesanyját, Ilona asszonyt magyarországi útjaira általában el szokta kísérni. Horthy Istvánné tavaly augusztusban, férje halálának hetvenedik évfordulójára azért nem tudott Magyarországra látogatni, mert Indonéziában csípőjét erős ütés érte.

Nem volt biztos, hogy fel tud-e épülni, ám másfél hónapja, november végére javult állapota annyira, hogy ismét Magyarországra tudott látogatni. A szolnoki repülőbázis, férje egykori állomáshelye meglátogatása mellett Budapesten a Stefánia Palotában tartott koncerten is részt vett, majd az azt követő fogadáson Hende Csaba honvédelmi miniszter vendége volt. Ilona asszony hetven éve tartja a formáját. Ma ugyanúgy 48 kg, mint az 1940-es évek elején volt. Ez akkor derült ki, amikor másfél éve Budaörsön Révy László repülőgép-építő egy olyan újjáépített Cimbora típusú vitorlázórepülővel vitte el Budapest fölött utazni, amilyennel hetven éve Ilona asszony repülni tanult és pilóta-engedélyt is szerzett. A pilótának csak odafönt tűnt fel, hogy az előre ültetett vendég orrkönnyűvé tette a gépet és Révynek csak előre dőlve, a műszerfalra hajolva sikerült kiegyensúlyoznia a vitorlázógépet.

A telefonbeszélgetésből ítélve Ilona asszony kifejezetten friss, várja, hogy mikor jöhet Magyarországra ismét. Isten éltesse!

Gecse Géza 
 

 

 

 

Özv. Horthy Istvánné 2012. novemberi látogatása a Stefánia Palotában – kattintással