Book Station, avagy idegennyelvű könyvállomás a Nyugatinál

A Nyugati Pályaudvar mellett nemcsak régi, hanem vadonatúj angol, német és francia könyveket is vásárolhat az idegen nyelvű könyvek iránt érdeklődő. A könyvesboltnak gazdag spanyol és orosz nyelvű könyvkínálata is van, tapasztalatunk szerint a leggazdagabb a magyar fővárosban.

A XIII. kerületi Katona József utca 13. szám alatti üzletbe hétfőtől szombatig délelőtt tíz és este hét között térhet be az érdeklődő.

Metróval a Nyugati Pályaudvar megállónál a West End bevásárlóközpontnál a felszínre érkezve balra kell kanyarodnunk és lépcsőn felérve máris a Katona József utcában vagyunk. A Duna irányában az első útkereszteződés után jobb kéz felé keressük a Book Stationt!

A könyvesbolt tulajdonosa, a Gulyás házaspár immár  két éve Angliában él. Gabriella a bankszektorban helyezkedett el, míg Gulyás Márton – eredeti szakképzettségének megfelelően – Londonban is logisztikával foglalkozik. Ő - a távolból - továbbra is szervezi a budapesti üzlet áruellátását.

A bolt fennmaradása azért is figyelemre méltó, mivel a válság óta Budapest belvárosában több idegen nyelvű könyvesbolt ment csődbe, és bár angol és német könyvet sok helyen találhatunk,  – a sajátos francia könyvterjesztési filozófia és gyakorlat miatt – franciát szinte egyáltalán nem. Orosz nyelvűhöz pedig – a gazdag kinti kínálat ellenére –  Európai Unión kívüliségük miatt nem egyszerű hozzájutni. Kulcsjelentőségű, honnan, hogyan és milyen árut tud valaki beszerezni. A Rákóczi úton bezárt bolt tulajdonosát például Németországból és Prágából beszerzett készlete éltette.

A Book Station talponmaradása azért is teljesítmény, mert a szórványosan a fővárosban másutt is vásárolható angol nyelvű könyvek átlagárához képest legalább ötödével (néha harmadával, sőt, felével, de 20%-ra vállalnak garanciát!) olcsóbban kínálják a könyveiket, és angol forrásaiknak (is) köszönhetően nagy mennyiségű, kiváló állapotú használt könyveik is vannak készleten, jellemzően 1.000 Ft körüli áron . További előnyük, hogy könyvkínálatuk megtekintéséhez nem kell feltétlenül felkeresni az üzletet. Amijük van, azt szinte rögtön hozzáférhetővé teszik az interneten is: www.bookstation.hu. Rendelni is lehet náluk – Európából három hét alatt tudnak szállítani. Az orosz nyelvű könyvek esetében a moszkvai Zebra Je és a szentpétervári Aletheia Kiadóval van közvetlen kapcsolatuk (most éppen egy bécsi könyvesbolttal közösen dolgoznak az utánpótlás zökkenőmentesebbé tételén).

A könyvesbolt vezetését – a korábban is itt dolgozó – Horváth Gabriella vette át, a folyamatosság tehát biztosított.

Kép és hang: Aspektus

 

A cikkhez kapcsolódó klip - kattintással