Népújság, Maros megyei közéleti napilap, VI.évf.174.sz. 2004.július 27.

Helyszíni fotó

1848-tól a kettős állampolgárság kérdéséig
 

Kötetbemutató - könyvesboltban

"A történelemnek annyi értelme van, amennyit a jövő számára jelent." - idézte Gáspár Sándor, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa Habsburg Ottót a Gecse Géza, a Magyar Rádió Határok nélkül című műsorának felelős szerkesztője által összeállított Állam és nemzet a rendszerváltás után című kötet marosvásárhelyi bemutatóján pénteken a Bibliofil könyvesboltban. A találkozón jelen volt Komlóssy József, a SENCE (Society for the Protection of National Minorities in Central Europe) - az Európa Tanács Közép-európai Nemzeti Kisebbségek Védelméért Társaság Svájcban élő alelnöke.

A két éve megjelent könyv a Magyar Rádióban elhangzott riportok és a Tolcsvay klubban tartott Határok nélkül vitaestek szerkesztett változata, amelyben a közéleti szereplők, a vezető politikusok, szociológusok, politológusok, történészek olyan témákról tárgyalnak, mint az 1848-as szabadságharc problémája, a kisantant-szindróma, felvetődik a kettős állampolgárság, a magyar revízió kérdése, az EU-csatlakozás, a csángók helyzete. A kötet szerkesztője külön fejezetet szentelt az 1956-os forradalomnak, amelyben a riporter annak mai megítéléséről beszél, és megszólal Nagy Feró, a Beatrice énekese is. A több mint hatszáz oldalas izgalmas gyűjteményben Habsburg Ottó, Kovács László, Diószegi István, Csoóri Sándor, Németh Zsolt, Orbán Viktor, Tabajdi Csaba, Pokorni Zoltán, Medgyessy Péter, Kövér László, Jeszenszky Géza a történelem hálóján át olyan kérdésekre válaszolnak, amelyek most időszerűek.

Komlóssy szerint ez egy igazi történelemkönyv, amely olvasmányos és mégis gazdag információkat hordoz. Véleménye szerint a magyar problémát európai keretbe kell helyezni, nem specifikus problémaként kell kezelni.

Mészely Réka