A Magyar Rádió Közalapítvány Kurátora részére

Tisztelt Kurátor Asszony/Úr!

 

Azoknak a kurátoroknak, akikről feltételeztem, hogy nem biztos, hogy van odahaza internet elérési lehetőségük, az alábbi levelet a mai napon kinyomtatva az MRKA Titkárságára eljuttattam. Ebben a mostani e-mailben megadtam azokat a linkeket (mind word, mind html formátumban), amelyekkel – internet elérési lehetőség birtokában – közvetlenül be tudják hívni az idézett dokumentumokat úgy, hogy a kiemeléssel megjelölt szövegre rákattintanak. Íme:

 

    1. A Népszabadság idei szeptember 21-i számában a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Gellért Kis Gábor értékeli a Rádió egész éves tevékenységét, amelyre a napilap október 4-i számában a Rádiós Dolgozók Tanácsa tagjaként reagáltam. A Népszabadság október 12-i számában Gellért Kis Gábor bírálja írásomat. Szó szerint idézem:

 

   „Nem értek egyet az ismétlések funkcióját és jellegét elmarasztaló megjegyzéseivel; nem értek egyet a bejelentkezésre tett kritikájával - "emeregy, hahaha" -, minthogy ez ízlésbeli kérdés is; megalapozatlan az a megállapítása, hogy "nem sikerült megállítani a Kossuth térvesztését", hiszen nincs erre vonatkozó érvényes tudása (mérések szerint éppenhogy nő a Kossuth hallgatottsága, de még ez az adat is óvatosan kezelendő); s persze nem értek egyet azzal sem, hogy átgondolatlan volna az új műsorstruktúra.”

 

    Szükségesnek tartom, hogy a cikkemben foglaltakat Ön is megismerje, ezért levelemhez azt a 1-es számú mellékletben fénymásolatban csatolom.

 

    2. Ami a hallgatottságot illeti, továbbra is fenntartjuk véleményünket, bár megjegyzem a hallgatottság nem minden, ám a mi tapasztalataink annak csökkenéséről szólnak. Ezért mindenképpen hasznosnak tartanánk, ha a Kuratórium megbízást adna arra, hogy legalább egy-két alkalommal az új közvélemény-kutató cégen kívül a korábban megbízott Gallup is vizsgálja meg a Magyar Rádió hallgatottságát, mivel 17 évre visszamenőleg ez az intézet végzett ilyen felméréseket, így mostani adatai a korábbi adatokkal is összevethetőek lennének. (A Gallup egyébként tavalyig végzett ilyen felméréseket, információink szerint azonban most ilyen felméréseket nem végez, és a Magyar Rádió költségvetésében egy-két hét vizsgálata nem tétel.)

 

    3. Ha a döntés megszületett, kérjük, értesítsenek arról, hogy melyik hetet kívánják megvizsgáltatni az intézettel, akár más közvélemény-kutatóval párhuzamosan, mert akkor azt a hetet rádiósként mi is szívesen elemeznénk. Ha erre anyagi forrást tud a Kuratórium biztosítani, azt megköszönjük. Az RDT-nek (a MR egyik reprezentatív szakszervezete) van javaslata arra, hogy ezt a munkát kik végezhetnék el a rádión belül, és ezt a legközelebbi kuratóriumi ülésre el is tudnánk juttatni Önöknek.

 

    4. Idei augusztus végi levelemben már megpróbáltam Önnek továbbítani a Magyar Hírlap 2007. június 30-i számában megjelent cikkemet, ami egy konkrét műsor sorsáról szól az új struktúrában, ám azt akkor a Kuratórium titkársága nem továbbította a Kuratórium tagjainak. Az abban felvetett egyik alapprobléma, nevezetesen: miért szüntették meg a Határok nélkül című rádióműsor hajnali ismétlését, az október 1-vel életbe lépett műsorrend ugyan korrigálta, ám a cikkemben felvetett alapkérdések továbbra is aktuálisak, ezért a 2-es számú mellékletben ezt is csatolom. Az ismétlés visszaállítása csak a problémák egy részét oldotta meg, ám az alapgondok továbbra is fennállnak. Ennek szemléltetésére a Kuratórium tagjai számára szívesen szolgálok további információval.

Nota bene: az idén júniusban bevezetett és október 1-vel módosított új műsorrendben is számtalan olyan ellentmondás, minőségi kifogás van, amelyről, amennyiben kíváncsi rá, szintén szívesen tájékoztatjuk.

 

 

            Tisztelettel:

                          Dr. Gecse Géza

A MR Zrt. munkatársa, az RDT elnökségi tagja

 

 

Budapest, 2007. október 25.